SZAMÓSZA

Szamósza

Brokkolis töltelékkel (de bármivel lehet tölteni)

20 db-hoz

Hozzávalók a töltelékhez:

  • brokkoli 2-3 fej
  • vöröshagyma 2 db
  • fokhagyma 3 gerezd
  • napraforgó 100 g
  • olaj 1 ek
  • bors
  • római kömény
  • kurkuma
  • chili
  • fahéj
  • koriander zöld
  • citromlé

Hozzávalók a tésztához:

  • fehér búzaliszt 350 g + 100 g a szóráshoz
  • só háromnegyed tk
  • zsiradék 4 ek
  • meleg víz másfél – 2 dl
  • olaj a kisütéshez

 

Szükséges eszközök: tál, lábas, serpenyők, nyújtódeszka, nyújtófa, mérőedény, daráló, nagy kerek forma a szaggatáshoz, de egy kis tálkát is használhatunk (kb 11 cm-es átmérővel), fritőz vagy serpenyő.

Elkészítés:

A töltelékkel kezdünk. A megtisztított brokkolit feltesszük, sós vízben kissé megfőzzük. Amíg fő a megtisztított, felaprított hagymát, egy serpenyőben, olajon pirítani kezdjük, sózzuk, borsozzuk és folyamatosan kevergetjük. 10 perc múlva hozzáadjuk a felaprított fokhagymát és a fűszereket. Még 5 percig hagyjuk a tűzön, majd félre tesszük. A napraforgót egy száraz serpenyőben, folytonos kevergetéssel, kissé megpirítjuk, majd ledaráljuk nagyjából a háromnegyedét. Ha megfőtt a brokkoli, akkor összekeverjük a hagymás fűszerekkel és hozzáadjuk a darált és az egészben hagyott napraforgót is. Ezzel készen is vagyunk.

Nekilátunk a tésztának. Összegyúrjuk az összetevőket és egy elég nyúlós tésztát kell kapnunk, hogy könnyű-finom legyen majd készen is. A nyújtáskor kell jól alá lisztezni, hogy boldoguljunk vele. Majd a deszkán 4-5 mm-es re nyújtjuk. Köröket szaggatunk, majd az egyik felére teszünk egy adag tölteléket és végül ráhajtjuk a tészta másik felét (így egy félkört kell kapnunk), és az ujjunkkal összenyomkodjuk (lezárjuk) a szamósza szélét.

Könnyebb kisütni, ha egy kis időre hűtőszekrénybe vagy fagyasztóba tesszük dermedni, de azonnal is kisüthető forró olajban. Jó étvágyat hozzá! 🙂